Revtrdrh
Image default
Bedrijven

Help, mijn kat heeft vlooien!

Als je een kat in huis hebt is de kans groot dat hij weleens vlooien heeft. Dit kun je zien als je kat de hele tijd aan het krabben en bijten is. Dat is natuurlijk heel vervelend voor je kat. Hij kan daardoor last krijgen van haaruitval en bijt- of krabwonden. Vlooien kunnen zich supersnel vermenigvuldigen en dat maakt het probleem niet makkelijker op te lossen. Gelukkig zijn er middeltjes om Vlooien kat te verwijderen.

Hoe herken je vlooien?

Vlooien zijn kleine (ongeveer mm), zwarte beestjes. Ze hebben lange poten en een kleine kop. Je kunt ze vinden op de huid van je kat. Omdat ze zich zo snel vermenigvuldigen kunnen het er heel veel zijn. Een volwassen vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. Daarom is het belangrijk om er snel iets tegen te doen. Voor je het weet ontstaat er een vlooienplaag.

Vlooien bestrijden

Er zijn een aantal methodes om de vlooien van je kat te verwijderen. Ten eerste zijn er Spot On producten. Dat zijn druppels of een halsband die de vlooien effectief verwijderen. Vaak worden katten door dit product een aantal weken beschermd tegen vlooien. Naast Spot On bestaan er ook andere hulpmiddelen tegen vlooien, zoals shampoos, sprays en vlooienkammen. Dit zijn aanvullende middelen die maar kort werken.

Een vlooivrij huis

Wanneer je kat vlooien heeft is de kans groot dat de vlooien zich verspreid hebben door je huis. Daarom is het belangrijk om ook je huis vlooivrij te maken. Als je dit niet doet begint de besmetting misschien weer opnieuw. Je kunt het beste je hele huis stofzuigen en alle dekens en kussens heet wassen zodat de vlooien doodgaan. Vlooien houden van een vochtige omgeving, dus het is niet verstandig om te dweilen. Je kunt dit het beste weer doen als je denkt dat de kat geen vlooien meer heeft en je het huis hebt schoongemaakt.

Vlooien voorkomen

Je kunt vlooien bij je kat het beste vermijden door vaak te stofzuigen en je kat regelmatig te checken op vlooien. Behandel je kat meteen als hij last van vlooien heeft. Ook een goede tip: doe een stukje vlooienhalsband in de stofzuiger of gooi de stofzuigzak meteen weg. Vlooien kunnen zich namelijk ook verzamelen en voortplanten in de stofzuigerzak. Ga bij het stofzuigen ook langs kiertjes en achter plinten. Dit zijn plekken waar vlooien graag zitten. Daarnaast is het verstandig om de slaapplaats en speeltjes van je kat regelmatig heet te wassen, zodat ze vrij van vlooien en eitjes zijn.