Revtrdrh
Image default
Society / Law

Uitdagingen van LED TL verlichting

Het klinkt allemaal heel mooi, de voordelen van LED lampen kopen. Je spaart energie uit, ze zijn duurzaam en wekken nauwelijks warmte op. Maar zijn LED TL lampen een waardige opvolger van conventionele TL verlichting? We zetten de meest gehoorde bedenkingen op een rijtje:

 

Je hebt niets meer aan de spiegeloptiek

Bij een normale TL buis wordt het licht naar alle kanten uitgestuurd. Bij LED TL lampen wordt het licht naar één kant uitgestraald. Daarmee wordt de lichtopbrengst lager. Het is waar dat het speigeloptiek voor een groot deel onbenut blijft, daar staat tegenover dat er ook nieuwe armatuur verkrijgbaar is voor LED lampen, en de lichtopbrengst is nog steeds hoger met een lager energieverbruik in oudere armaturen.

 

Verloop van intensiteit en kleurtemperatuur

Elke TL buis heeft last van een verloop in de lichtopbrengst en de kleurtemperatuur in de loop der tijd. Hoogwaardige LED TL lampen hebben een zeer beperkte terugval en gaan zeer lang mee.

 

Meer restmateriaal bij LED TL

Reguliere TL buizen worden aangemerkt als chemisch afval, LED TL buizen niet. Ook zijn de LED lampen voor een groot deel te recyclen waarmee ze minder milieubelastend zijn. Bij defecte verlichting is het altijd aan te raden deze aan te bieden bij een verwerkingsbedrijf.

 

Je moet alle armatuur vervangen

Bij een standaard TL armatuur met starter hoef je alleen de buis en starter te vervangen en je bent klaar. Bij andere TL armaturen kun je de bedrading aanpassen, of een TL LED buis aanschaffen met een circuit die het automatisch regelt.

 

Conversie naar nieuwe technologie is altijd een uitdaging, met LED TL lampen is het eenvoudiger dan je denkt.

https://www.leds-depot.be/led-230v/led-tl-t8.html

Gerelateerde artikelen

Arbeidsdeskundig onderzoek

Likes kopen voor Facebook

Kantoorruimte huren in Leuven