Revtrdrh
Woning en Tuin

Hoogslapers: feiten en fabels!

Er wordt zoveel over hoogslapers geschreven. Dat het niet fijn zou zijn. En een veelgehoord nadeel of fabel is dat je kind lelijk uit het bed zou kunnen vallen. Maar wat is er nu eigenlijk echt waar van al deze wilde verhalen? Je leest het in deze blog. Je komt erachter wat de voor- en nadelen van hoogslapers zijn. En hoe hoogslapers zich verhouden tot een halfhoogslaper.

De trap van een hoogslaper

De trap van een hoogslaper is veilig voor jouw kind. Het is zo gemaakt dat je kind hier gemakkelijk in- en uit kan stappen. Daarnaast moet het wel goed op blijven letten. Het blijft nou eenmaal een trap. Er zit verschil in het materiaalgebruik van trappen bij de hoogslapers. Zo zijn er modellen met een rechte, of schuine trap. Hierbij is een schuine trap veiliger dan een rechte trap. Hier houdt een kind zich minder makkelijk aan vast. Met name metalen hoogslapers met ronde spijlen als traptreden laten zich het lastigst beklimmen. Vermijd dit soort trappen bij jonge kinderen (<8 jaar). Als ouder moet je er ook op letten dat je niet met je volle gewicht op de trap gaat staan. De hoogslapers zijn goed bestand tegen het gewicht van je kind, maar niet altijd het gewicht van de vader of moeder.

Ontzettend praktisch bed

Een hoogslaper is wat betreft benutten van slaapkamerruimte het meest ideale bed wat je kunt vinden. Onder het bed ontstaat veel ruimte. Welke kan worden gebruikt als bureauruimte en/of opbergruimte. Veel hoogslapers zijn uitgerust met een bureau of handige opbergruimte.

Het opmaken van een hoogslaper

Een hoogslaper opmaken gaat ook lastiger dan bij een laag kinderbed. Vooral het hoeslaken om het matras krijgen is een opgave. En in het bed klimmen vanwege de maximale belasting is niet de ideale oplossing.

Kinderen vinden het spannend en leuk

Veel kinderen vinden het avontuurlijk en extra leuk om in een hoogslaper te slapen ten opzichte van een laag kinderbed. Vanuit het bed ziet de slaapkamer en wereld er toch weer net even anders uit.

Nachtplassen

Wanneer je kind vaak s’nachts moet plassen, is een hoogslaper minder praktisch. En is de kans op ongelukken groter wanneer er veel wordt geslaapwandelt. Maar overdrijven hoeft ook niet. Wanneer je kind maar soms s’nachts moet plassen, valt het reuze mee. Het ligt ook aan je kind of hij/ zij dit als hinderlijk ervaart. Problemen creëren die niet worden ervaren door je kind is niet handig.

Lange levensduur

Een hoogslaper is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven/ acht. Wanneer ze zelfstandig makkelijk in en uit het bed kunnen klimmen en de motoriek zich goed heeft ontwikkeld. En tegen de puberleeftijd kan het zijn dat je kind in een laag bed wil gaan slapen. Echter zijn er ook genoeg kinderen die juist wel langer in een hoogslaper willen slapen. Als het eerste serieuze vriendje of vriendinnetje zich aan doet is het echter wel afgelopen met de hoogslaper. Maar voordat hiervan sprake is heeft je kind hier toch wel vaak minimaal 5-10 jaar heerlijk in kunnen slapen.

Verschil tussen halfhoogslaper en hoogslaper

Er wordt door ouders vaak getwijfeld tussen een halfhoogslaper en hoogslaper. Ieder zijn het zeer praktische bedden met opbergruimte of speelruimte onder het bed. Echter wanneer je er een kinderbureau onder het bed wilt plaatsen, heeft een hoogslaper de voorkeur. Bij slaapkamers met een schuine wand, past een halfhoogslaper beter. Voor jonge kinderen is vanwege het hoogteverschil een halfhoogslaper ook geschikter. Ook laat een halfhoogslaper zich wat makkelijker opmaken. 

Keuze

Voor naar schoolgaande kinderen lijkt een hoogslaper meer voordelen te geven, met name dat je hier ook een bureau onder kan plaatsen biedt meerwaarde in de kleine slaapkamer. Twijfel je toch? Bekijk dan ook de diverse halfhoogslapers op de markt.