Voor het vergelijken van opstalverzekeringen zijn verschillende handige sites te bedenken die het kiezen een stuk gemakkelijker maken. Zo is er bijvoorbeeld de Independer. De Independer is een bedrijf met als doel financiële zaken gemakkelijker en eerlijker te maken. Er worden diensten en producten met elkaar vergeleken, gebaseerd op de levensstijl en omstandigheden van de cliënten. Een groot product waarin de Independer zich bekommert zijn verzekering. Zo ook de opstalverzekering.

Wanneer een opstalverzekering online aangevraagd wordt, zal de cliënt allereerst op een venster terecht komen waarop een aantal details over de woonsituatie gevraagd worden. Zo moet er aangegeven worden of er sprake is van een gehuurd huis of een koophuis. Vervolgens moeten de postcode, huisnummer en eventuele toevoeging worden ingevuld. Aan de hand van deze gegevens kan de Independer de verschillende opstalverzekeringen vergelijken en de beste potentiële kandidaten selecteren.

Het volgende scherm waarnaar de bezoeker doorverwezen wordt hangt af van het verschil tussen koophuis en huurhuis. Bij een huurhuis is het niet de cliënt zijn verantwoordelijkheid om een opstalverzekering aan te schaffen, dit is namelijk de taak van de eigenaar. Er zal dan een inboedelverzekering worden aanbevolen. Een inboedelverzekering verzekert de spullen die zich in het pand bevinden.

Wanneer er wél is aangegeven een koophuis te hebben, kan er de keuze gemaakt worden om een opstalverzekering aan te schaffen. Naast deze optie is er ook nog de optie voor de inboedelverzekering of een combinatie van beiden. Ook kunnen er aanvullende kleinere verzekeringen worden gekozen zoals bijvoorbeeld een glasverzekering.

Bij het kiezen van een opstalverzekering of een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering, moeten een aantal specificaties over het huis worden ingevoerd. Zo moet er worden aangegeven waarvan het dak en de muren zijn gebouwd. Ook moet het aantal en soort kamers worden aangegeven. Daarnaast kan ook de fundering van het huis worden aangegeven. Ook recente verbouwingen aan bepaalde delen van het huis moeten aangegeven worden. Naast de eigenschappen van het huis, moeten er ook een aantal vragen worden ingevuld over de gezinssamenstelling. Het aantal gezinsleden moet worden ingevoerd en ook de geboortedatum van de aanvrager.

Wanneer al deze velden zijn ingevuld, zal de Independer voor de cliënt uitzoeken bij welke verzekeraar de verzekering het best past met betrekking op de hoogte van de premie. De cliënt kan er natuurlijk zelf voor kiezen om een duurdere verzekering te kiezen als die geschikter lijkt.

Soortgelijke sites zoals de Independer maken het voor iedereen gemakkelijk om een opstalverzekering af te sluiten.